Elskåp Utomhus: Värt att tänka på när du väljer teknikskåp och utomhusskåp

Teknikskåp och elskåp för utomhusbruk kräver hög kvalité och en konstruktion som står emot krävande miljöer. Ska du placera ett elskåp utomhus är det viktigt att du tänker igenom en del punkter innan.

Vår tekniska säljare Håkan ger här några värdefulla tips vad du bör tänka på innan du gör ditt val av utomhusskåp.

Uppsättning
Var ska skåpet installeras? Kommer det att sitta på en husvägg, stå på en gjuten platta eller direkt på marken? Det är viktigt att utomhusskåpets tillbehör är anpassad till dess miljö. Ska skåpet placeras direkt på marken kan det vara lämpligt att köpa till ett fundament som grävs ner i marken och därmed stabiliserar skåpet. Finns en gjuten platta så kan en sockel räcka och du har ändå samma stabilitet.

Kapslingsklass
Vilken miljö kommer teknikskåpet eller utomhusskåpet att stå i? Vilka väderförhållanden? Här är det extremt viktigt att välja rätt skyddsform för kapslingen. I vår guide om skyddsformer kan du lära mer ingående vad de olika klasserna motsvarar.

Materialval
Var ska utomhusskåpet placeras geografiskt? Kommer kapslingen exempelvis att stå på en klippa på västkusten så är det enormt viktigt att välja ett material som står emot väta och hög luftsalthalt mot tex ett utomhusskåp som placeras i Norrlands inland. Här kan vi hjälpa till med rätt materialval beroende på korrosivitetsklass för den mest kostnadseffektiva lösningen. I vår guide hittar du en bra vägledning till vilken korrosivitetsklass du kan behöva på ditt utomhusskåp.

Skalskydd
Ska du placera skåpet i tex stadsmiljö kan det vara värt att investera i ett skalskydd. Det kan gälla larm, bättre låslösning eller ”klotterskydd”. Det är värdefullt att direkt få en indikation om skåpet placerats så till att det riskerar bli utsatt för tex skadegörelse.

Storlek
För att välja storlek på teknikskåpet bör du ha koll på om det krävs ex isolering. Finns behovet av värme och/eller kyla i utomhusskåpet? Det är otroligt viktigt att tänka igenom detta i förväg då dessa oftast är skrymmande tillbehör som kan bli svåra att skapa plats åt i efterhand.

Trygghet och skydd

Att ha ett pålitligt lås till ditt elskåp är av yttersta vikt för att säkerställa skydd och trygghet för din elektriska utrustning. Ett lås till elskåpet fungerar som den första linjen av försvar mot obehörig åtkomst och yttre påverkningar som kan skada din utrustning.

Ett ordentligt lås till elskåpet förhindrar inte bara obehöriga från att komma åt dina elektriska komponenter, utan det skyddar också mot stöld och vandalism. Dessutom minskar det risken för sabotage eller oavsiktliga skador på utrustningen som kan uppstå om någon obehörig får tillgång.

Det finns olika typer av lås som kan användas till elskåp, beroende på dina specifika behov. En vanlig typ är hänglås, som ger en grundläggande nivå av säkerhet och är enkla att använda. Kombinationslås erbjuder en nyckelfri lösning och är perfekta när flera personer behöver åtkomst. För högre säkerhetsnivåer kan elektroniska kodlås eller RFID-lås vara ett utmärkt val, vilket ger ökad kontroll och spårbarhet över vem som har haft åtkomst till skåpet.

Våra erfarenheter av elskåp utomhus

Vi levererar teknikskåp som är placerade utmed järnvägen där det krävs att skåpet och sockeln/fundamentet tål att utsättas för exempelvis stora snömängder vintertid.
Elkapsling har även levererat utomhusskåp placerade i miljöer där det är vanligt med klotter och skadegörelse och där har kunden valt att ”ribba” samt larma skåpet.
Vi levererar också utomhusskåp som placerats i de norska fjällen och utmed de norska fjordarna. Dessa skåp tillverkas i pulverlackerad varmförzinkad plåt med förstärkt rostskyddslackering på utsatta ställen. I skåpet monteras då en 50 mm isolering för att säkerställa ett bra klimat för de monterade komponenterna i skåpet.
Det förekommer även att vi levererat teknikskåp i syrafast rostfritt. Ett bra rostskydd förlänger livslängden på investeringen och är kostnadseffektivt över tid.

Känns det krångligt?
Lugn, kontakta oss så hjälper vi till att räta ut frågetecknen samt hjälper dig att välja rätt.

Fakta

Sedan 1971 tillverkar Elkapsling skåp och kapslingar för skydd av elektrisk och elektronisk utrustning. Hela produktionslinan sker i fabriken som ligger vackert belägen vid Ljungans strand i Alby i västra Medelpad.

 

Kunderna finns framförallt i Norden. Elkapsling ha ca 95 anställda. Vi verkar inom de fyra segmenten Infrastruktur, Industri, Telekom och Energi.

För kommentarer

Emile Frantzen
VD Elkapsling
0690-76 30 08