Att tänka på vid köp av teknikskåp och utomhusskåp

Teknikskåp och elskåp för utomhusbruk kräver hög kvalité och en konstruktion som står emot krävande miljöer. Ska du placera ditt elskåp utomhus är det viktigt att du tänker igenom en del punkter innan.
Vår tekniska säljare Håkan ger här några tips på vad du bör tänka på.

 

Uppsättning
Var ska skåpet installeras? Kommer det att sitta på en husvägg, stå på en gjuten platta eller direkt på marken? Det är viktigt att utomhusskåpets tillbehör är anpassad till dess miljö. Ska skåpet placeras direkt på marken kan det vara lämpligt att köpa till ett fundament som grävs ner i marken och därmed stabiliserar skåpet. Finns en gjuten platta så kan en sockel räcka och du har ändå samma stabilitet.

Kapslingsklass
Vilken miljö kommer teknikskåpet eller utomhusskåpet att stå i? Vilka väderförhållanden? Här är det extremt viktigt att välja rätt skyddsform för kapslingen. I vår guide om skyddsformer kan du lära mer ingående vad de olika klasserna motsvarar.

Materialval
Var ska utomhusskåpet placeras geografiskt? Kommer kapslingen exempelvis att stå på en klippa på västkusten så är det enormt viktigt att välja ett material som står emot väta och hög luftsalthalt mot tex ett utomhusskåp som placeras i Norrlands inland. Här kan vi hjälpa till med rätt materialval beroende på korrosivitetsklass för den mest kostnadseffektiva lösningen. I vår guide hittar du en bra vägledning till vilken korrosivitetsklass du kan behöva på ditt utomhusskåp.

Skalskydd
Ska du placera skåpet i tex stadsmiljö kan det vara värt att investera i ett skalskydd. Det kan gälla larm, bättre låslösning eller ”klotterskydd”. Det är värdefullt att direkt få en indikation om skåpet placerats så till att det riskerar bli utsatt för tex skadegörelse.

Storlek
För att välja storlek på teknikskåpet bör du ha koll på om det krävs ex isolering. Finns behovet av värme och/eller kyla i utomhusskåpet? Det är otroligt viktigt att tänka igenom detta i förväg då dessa oftast är skrymmande tillbehör som kan bli svåra att skapa plats åt i efterhand.

 

Våra erfarenheter
Vi levererar teknikskåp som är placerade utmed järnvägen där det krävs att skåpet och sockeln/fundamentet tål att utsättas för exempelvis stora snömängder vintertid.
Elkapsling har även levererat utomhusskåp placerade i miljöer där det är vanligt med klotter och skadegörelse och där har kunden valt att ”ribba” samt larma skåpet.
Vi levererar också utomhusskåp som placerats i de norska fjällen och utmed de norska fjordarna. Dessa skåp tillverkas i pulverlackerad varmförzinkad plåt med förstärkt rostskyddslackering på utsatta ställen. I skåpet monteras då en 50 mm isolering för att säkerställa ett bra klimat för de monterade komponenterna i skåpet.
Det förekommer även att vi levererat teknikskåp i syrafast rostfritt. Ett bra rostskydd förlänger livslängden på investeringen och är kostnadseffektivt över tid.

Hör av dig till oss så hjälper vi dig.

0690-76 30 30
[email protected]

Specialanpassning

När standardprodukter inte räcker till, då är vi som starkast.
Med Elkapsling har du alltid tillgång till kapslingar och maskinskydd anpassat efter dina behov.

Elkapsling Express

När du vill ha snabb leverans, vi levererar inom 24 timmar
Med Elkapsling har du alltid tillgång till kapslingar och maskinskydd anpassat efter dina behov, även när det kräver lösningar långt utöver standardprodukter.